Méltón ünnepeltük március 15-ét – a Magyar Himnusztól zengett Washington közepe

Event date: March 15, 2024

A Kossuth Rádió tudósítása az eseményről: Ide kattintva
Az M1 Híradó tudósítása az eseményről: Ide kattintva (17:30-tól kezdődik)

Washingtonban a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Kossuth Házban tartottak megemlékezést helyi magyar szervezetek pénteken.

Koszorút helyeztek el Kossuth Lajos emléktáblájánál a cserkészcsapat, a katolikus és a református közösség, valamint a Kossuth Alapítvány vezetői. A magyar nagykövetség nevében Schmitt Pál Péter első beosztott koszorúzta meg a Kossuth-emlékhelyet.

Végh Sándor, az amerikai főváros központjában álló Kossuth Házat működtető alapítvány elnöke arról beszélt, hogy a forradalmak hősöket, mártírokat és vezetőket szülnek. Utalt arra, hogy Kossuth Lajos 1851 decemberében járt Washingtonban, hogy támogatást szerezzen a magyar ügy számára.

Juhász Attila, az alapítvány elnökségi tagja arra mutatott rá, hogy Amerika 1848-ban politikai támogatást nyújtott a magyaroknak, amit az 1860-as évek amerikai polgárháborúja idején viszonoztak: a tengerentúlon élő négyezer magyar negyede csatlakozott az uniópárti hadsereghez.

A magyar állam tulajdonában álló Kossuth Házban ünnepi műsort adott az amerikai és magyar tagokból álló Tisza Táncegyüttes. A táncosok az épület előtt is adtak műsort.

A március 15-i megemlékezések szerdán a Capitolium épületében kezdődtek, ahol Takács Szabolcs nagykövet és Carol Miller kongresszusi képviselő megkoszorúzta Kossuth Lajos szobrát.

Az ünnepségek Magyarország nagykövetségén zárulnak helyi idő szerint péntek este, hivatalos megemlékezéssel.

(MTI)

     

back
© 2024 Kossuth Foundation. All rights reserved.