Jul 11 2016

Magyarország Legelbűvölőbb Kastélyai

7 July, 2016

(An English version of this article is available above. A cikk angol nyelven is elérhető)

Magyarország gazdag és eseménydús történelmi múltjának köszönhetően számos kastély, vár, és erőd épült a középkorban az országban. Ezek az olykor romantikus és misztikus építészeti remekművek kiváló alkalmat kínálnak a túristák számára, hogy elmerűljenek hazánk történelmében, és tanúlhassanak királyainkról, csatáinkról, legendáinkról, árulásról és szövetségről.

Az írás a trianoni békeszerződés utáni Magyarországon lévő várakat említi.

Visegrádi Vár

Visegrad castle
Visegrádi vár/Wiki

A visegrádi vár Budapest északi részén található, melynek fellegvárából festői kilátás nyílik a Börzsöny hegységre és a Dunakanyarra.

A középkor alatt alig találhatunk olyan időszakot amiben a visegrádi várnak ne lett volna valami szerepe. A vár építését IV. Béla rendelte el körülbelül 1250-ben. Az építkezés megkezdésének oka az újabb tatárjárástól való félelem volt. Később I. Károly Róbert megerősíttette az erődöt. 1335-ben a vár adott otthont a visegrádi királytalálkozó néven elhíresült eseménynek, melyen a cseh, lengyel, és magyar király megkötötték a Habsburg ellenes koalíciót. 1462 és 1466 között, Corvinus Mátyás jóvoltából, a visegrádi várban őrizték a hírhedt havasalföldi fejedelmet, Vlad Draculát. 1526-ig a Szent Koronát is a kastély fellegvárában tartották.

Egri Vár

Eger Castle/Wiki
Egri vár/Wiki

Először egy katedrális, később egy kisebb erőd épült Eger mellé a XI. és XIII. század között. 1526-ban az erődöt megerősítették, és az Oszmán Birodalom ellen kiépített végvárrendszer egyik legfontosabb védelmi eleme lett. A várkapitányi posztra Dobó Istvánt nevezték ki, aki sikeres védelmet szervezett a törökök ellen. Az oszmánok ostroma 1552-ben kezdődött Eger vára ellen. Ami a magyar történelemben ismerté és legendássá teszi az ostromot, az a 40,000 fős török hadsereg ellen védekező 2,100-2,300 magyar várvédő hősies győzelme a hatalmas túlerővel szemben. Az esemény Gárdonyi Géza Egri Csilagok című novellájának alapjául is szolgált. 

Sümegi Vár

Sumeg Castle
Sümegi vár/Wiki

Sümeg vára a Veszprém megyében található Sümeg városa fölé magasodó dombon helyezkedik el, amely jelenleg az egyik legkedveltebb magyar kastély a túristák számára. Az erőd építését IV. Béla rendelte el a XIII. században. A tatárjárás ideje alatt (1241-1242) a vár IV. Béla otthonaként szolgált, majd a II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharcban újra fontos védelmi központá vált. Napjainkban rengeteg izgalmas program várja a látogatókat, mint lovagi tornák illetve íjász bemutatók.

Diósgyőri Vár

Diosgyor Castle
Diósgyőri vár/Wiki

A diósgyőri vár Miskolc városa mellett, északkelet magyarországon található. Korabeli források szerint, az első kastély, ami egy fából készült erődítmény volt, a honfoglalás ideje alatt épült. A tatárjárás ideje során a vár megsemmisült, majd a XIV. században, I. Nagy Lajos uralkodása alatt, egy gótikus kastély épült a helyére. Az erőd egyébként Lajos kedvenc rezidenciájaként is szolgált. A török uralom után a diósgyőri vár minden jelentőségét elveszítette. Az épületet 2014-ben helyreállították.

Siklósi vár

Siklósi vár/Wiki

A XIII. században epült Siklós vára Pécs mellett található. A korabeli források említése szerint, Luxemburgi Zsigmond, magyar, horvát, olasz, és német-római király is a várban raboskodott 1400-1401 között. 1543-ban, az I. Szulejmán vezette Oszmán Birodalom elfoglalta a várat, majd egészen a XVII. századig a törökök ellenőrzése alatt állt. Ezt követően a Habsburg Birodalom kezére került. A Rákóczi féle szabadságharc után minden katonai jeletőségét elveszítette. 2011-ben Siklós várát részben felújították.

DONATIONS / PAYMENTS

Find out how you can Donate or pay for books, classes or events.

VOLUNTEER

Interested in Volunteering? Your help is needed. Email us to find out more: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..  

Library Widget

Kossuth Foundation Login