News and Events

November 18th Guest Speaker: L. Balogh Krisztina

ANDRÁSSY-EBÉDLŐ kalandos története

Rippl-Rónai József, kaposvári származású világhírű magyar festőművész 1897-ben kapott megbízást gróf Andrássy Tivadartól a család budai, Duna-parti palotája ebédlőjének megtervezésére. Az ekkor Párizsban élő művész által tervezett Andrássy-ebédlő az első komplett szecessziós enteriőr volt Magyarországon, Rippl-Róni kevés iparművészeti alkotásának egyike.

Az ebédlő rekonstrukcióját öt éves művészettörténeti kutatómunka előzte meg, mely eredményeként elkészültek az egykori helyiség tervei, és a festő fennmaradt eredeti tervrajzai alapján bútorainak gyártmányrajzai.

Miért tervez egy festő bútorokat? Hogyan kerül az egykori budai ebédlő rekonstrukciója Kaposvárra? És hogyan történik egy ilyen rekonstrukció?

Ezekre mind választ ad az előadás, érintve a századfordulós Magyarország társadalmi életének elitjét és vezető iparművészeit: Róth Miksát, Zsolnay Vilmost és másokat.

L. Balogh Krisztina építész

2011. március 1-je óta Kaposvár Megyei Jogú Város főépítésze. 1994-ben végezte a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1997-2011 között az ARKER’S Kft. építész tervezőjeként dolgozott Lőrincz Ferenc és Szabó Tünde Ybl-díjas építészek mellett. 2004-ben szakmérnöki diplomát szerzett a BME Műemlékvédelmi Szakmérnök képzésén. 2008-2011 között Csurgó Város tanácsadó főépítésze lett, ahol Szászfalvi László polgármester mellett megtanulta hogyan működik egy város – mint közigazgatási egység.

Krisztina hiszi és vallja, hogy az építészeti kultúra közügy, hogy a szép és humánus környezet önmagában is fontos ember- és gazdaságépítő tényező. Fontosnak érzi az épített környezet harmóniáját, az épített örökség védelmét, és az ennek szellemében történő településfejlesztést. Főépítészként nyári szakmai gyakorlatot biztosít építész hallgatóknak és külső opponensként/konzulensként segíti a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar munkáját.

2013 óta az Országos Főépítészi Kollégium elnökhelyettese, 2011-óta a Hungaria Nostra (Város- és Faluvédők Szövetsége) választmányi tagja. Tagja még a Kaposvári Városszépítő Egyesületnek és 2015 óta a Kaposvárért Közalapítvány kuratóriumi tagja.

2016-ban MSC diplomát szerzett a Pécsi Tudomány Egyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán Kulturális Örökség Tanulmányokat Szakemberként.

A műemlékvédelem terén elért munkámjáért és eredményeiért 2011-ben a Belügyminisztertől Kós Károly-díjat, a főépítészi tevékenységéért és az építészeti közéleti munkájáért pedig a 2017-ben Miniszterelnökségtől Pro Architectura díjat kapta.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Mikor: November 18. Vasárnap 16 óra

Hol: Kossuth House - 2001 Massachussetts Avenue, NW, Washington D.C. 20036

Directions:
Public Transport - Dupont Circle Merto station, red line.
Entrance from the 20th street.

Information:
www.facebook.com/kossuthfoundation
www.kossuthfoundation.org